Dnes je Pátek 28.04.2017. Svátek má Vlastislav, zítra Robert. Zobrazit celý kalendář »
 
 

Burek

Publikováno dne 10.01.2017 od Marcela Matalová

V brněnských ulicích jsem, už jako malé dítko, často vídala, za výlohou rychlých občerstvení, která provozovali Řekové, něco jako štrůdl smotaný do oválného šneka. Nikdy jsem toto jídlo, jako malé dítě, neochutnala a téměř do svých 26 let jsem neznala jeho chuť. Dnes musím uznat, že jsem o hodně přišla. Burek je vynikají mňamka z řady rychlého občerstvení. A když se nyní dostanu do Brna, tak se jde s rodinkou na burek.

Po nějaké době jsem se rozhodla zapátrat po receptu, především po receptu na těsto, jelikož se nejedná o klasické listové těsto, jaké známe tady v ČR.  Když už se mi podařilo najít odpovídající recept, dala jsem se do díla a nyní se o něj s vámi podělím.

Burek patří mezi typické balkánské jídlo. Obyčejně bývá plněný masem, tvarohem, nebo špenátem.

Ingredience na těsto:

350 g hladké mouky

1 vejce

3 g soli

50 ml oleje

cca 150 ml vody

Postup:  Do mísi vsypeme mouku, sůl a přidáme vejce a polovinu dávky oleje. Vše ručně promícháváme cca 2 - 3 minuty. Přidáme část vody a tvoříme vláčné těsto. Buď vodu přidáváte, nebo trošku mouky. Nakonec přidáme zbytek oleje a dotvoříme v hladké těsto. Z těsta poté vytvoříme 6 stejně velkých bochánků a ještě je potřeme olejem. Zakryjeme bochánky igelitovou folií a vložíme nejm. na 1 hodinu do lednice.

Ingredience na masovou náplň:

500 g mletého vepřového masa

100 ml teplé vody

60 g na kostička nakrájené cibule

dle chuti množtví nastrouhaného česneku

- II - sůl

- II - pepř 

Postup: Všechny ingredience řádně promícháme.

Postup na práci s těstem: Odpočinuté bochánky vyndáme z lednice. Na stůl používám vyřazené bílé bavlněné prostěradlo, neboť bude zapotřebí těsto vytahovat, aby se nelepilo na stůl. Prostěradlo lehce pomoučíme a jeden bochánek si lehce předválíme. A nyní začneme těsto vytahovat. Je to docela pracné a musí se dávat pozor, aby se neudělala díra. Ale po několikateré výrobě této pochoutky už to budete mít v ruce. Těsto vytahujeme co do nejtenší síly těsta.

Na těsto pak "nadrobíme" kousky masové směsi. Ještě pokapeme olejem. Nyní za pomocí látkové podložky (prostěradla) srolujeme jednu polovinu těsta se směsí do středu a z protější strany provedeme to stejné. Vznikne nám dlouhý "had", kterého stočíme do oválného šneka (ad. úvodní obrázek). Takto vytvořené hado-šneky ještě potřeme olejem.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 220°C cca 14 minut. Po upečení burek pomašlujeme směsí vody a rozpuštěného másla a ještě na 1 minutu vložíme do trouby.

 

Jak už jsem uvedla v úvodu, burek lze plnit i tvarohem či špenátem. Já někdy smíchám tyto dvě ingerdience dohromady a je to výborné.

Přeji i vám "Dobrou chuť!"