Dnes je Pondělí 16.01.2017. Svátek má Ctirad, zítra Drahoslav. Zobrazit celý kalendář »
 
 

Recept: Rozmarýnový chléb

Publikováno dne 07.01.2017 od Marcela Matalová

Dnešní doba přímo nabádá k experimentování v kuchyni i co se týče pečení domácího pečiva. Ačkoliv už nejsou klasické pece součástí vybavení našich kuchyní, máme na druhou stranu možnost využít domácích pekáren, nebo přímo troubu.

Pro dnešek jsem pro vás připravila: Rozmarýnový chléb

Na jeden bochník budeme potřebovat:

1 sáček sušeného droždí

170 g celozrné mouky

170 g hladké mouky

2 lžíce másla a máslo na vymazání formy

60 ml teplé vody (45°C)

250 ml mléka pokojové teploty

1 lžíce cukru

1 lžička soli

1 lžíce sezamových semínek

1 lžíce rozmarýny (nejlépe čerstvá)

1 malá cibulka pokrájená na kostičky

115 g čedaru pokrájeného na kostičky

mořská sůl v hrubých krystalech

Postup:

1. Smícháme si v míse droždí s oběma druhy mouky. Rozpustíme máslo. Vmícháme teplou vodu, mléko, cukr, máslo, sůl, sezamová semínka, cibulku a rozmarýn. Propracujeme na hladké těsto.

2. Z těsta uděláme placku a položíme na ni kostičky sýru. Krátce těsto propracujeme, aby v něm kostičky držely.

3. Těsto vložíme do čisté mísy, ze všech stran potřeme máslem a zakryjeme suchou utěrkou. Těsto necháme kynout na teplém místě cca 1,5 hodiny, nebo tak dlouho, až svůj objem zvětší asi na dvakrát.

4. Zbytkem másla vymažeme chlebovou formu. Těsto ve formě trochu stlačíme, aby se zbavilo přebytečného vzduchu. Pak opět překryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout. Troubu si poté rozehřejeme na 190°C.

5. Pečeme 30 minut. V posledních 5 až 10 minutách pečení překryjeme formu alobalem. Hotový chléb dáme vychladnout a posypeme hrubou solí a snítkou rozmarýny.